Sätt gränser för vem som kan se dina bilder på Facebook

En av de vanligaste frågorna som ställs till mig är hur man bestämmer vem som ska få se ens bilder på Facebook. Det är något du kan bestämma alldeles själv men tänk på att om du taggar någon i ditt foto eller tillåter andra att tagga dina foton, då börjar det hända saker… jag återkommer till det längre ner.

Foton har sina egna sekretessinställningar som görs per album, och dessa är helt skilda från dina sekretessinställningar för dina inlägg och andra aktiviteter på Facebook.

Låt oss börja med dina befintliga album. Gå till ett av dina album och öppna det genom att klicka på det. Längst upp klickar du på Redigera album. Längst ner i rutan som öppnas kan du välja sekretessnivå.

Först har du de vanliga nivåerna, efter dom kommer vänlistor att att börja synas. Bland de vanliga nivåerna är Offentlig och Vänner, sen kommer Vänner utom bekanta. (för att se en mer ingående förklaring av Facebooks smarta vänlistor som skapats automatiskt, se min bloggpost hos Social Media Support).  Om du väljer Anpassade kommer du att få följande val:

Som du ser så är det möjligt att till och med dra ner synligheten till “Bara jag”.

Genom att skapa egna vänlistor och ange en eller flera av dessa listor är det möjligt att begränsa synligheten av dina foton till väldigt specifika grupper av dina vänner och rent av speciella vänner som du anger direkt (se bilden ovanför). Stora eller små grupper, det beror helt på hur du har skapat dina vänlistor.

Om du nu gjorde detta på ett befintligt album så bör alla foton i detta album ha ändrat sekretessnivå och från och med nu gäller dessa för dina foton i just det här albumet.

När du skapar ett nytt album får du möjlighet att sätta sekretessnivån direkt vid uppladdningen.

 

Du kan gå in direkt på ett foto och ändra nivå men det gäller då HELA albumet, inte bara detta foto !!!  Har du bilder som du vill dela med olika grupper av vänner kan det vara en bra idé att dels skapa flera olika album, dels skapa flera egna vänlistor som du kan rikta synligheten av speciella bilder till.

 

 

Taggning förändrar spelreglerna.
När du taggar en person i dina foton eller låter någon av dina vänner tagga någon i dina foton, då kommer den taggade personen + deras vänner också att se dina foton, oavsett vilken nivå du satt på ditt album!

Har du bilder du inte vill att dom ska cirkulera runt okontrollerat så bör du slå på tagg-granskning så att du måste godkänna taggning från dina vänner. Du hittar inställningar för taggning i dina sekretessinställningar under “Så här fungerar taggar”.

Sen ska man inte glömma att även någon av dina mest betrodda vänner som fått ynnesten att få tillgång till dina foton kan ladda ner dom och sprida dina foton där du inte har kontroll över dom. Riktigt känsliga bilder bör du inte ladda upp på internet alls. När det gäller Facebook har förutsättningar och inställningar ändrats många gånger förut. Om en framtida ändring skulle medföra att du borde gå in och kolla sekretessnivån på dina gamla fotoalbum – kommer du ihåg det då?

 

Glöm inte att Gilla Sociala Sussis Facebooksida för mer information, tips  och nyheter om Facebook och andra sociala media – direkt in i ditt nyhetsflöde på Facebook!  Kom gärna in o ställ dina egna frågor!
Och ja, jag vet att Facebook bytte namn på min sida … Det är en bugg… Men oavsett vad titeln säger så är det Sociala Sussis sida 🙂


Socialasussi

Socialasussi

Omvärldsbevakare at Solid Publication Sverige
Socialasussi
Socialasussi
Socialasussi

Latest posts by Socialasussi (see all)

Tags: , ,

10 Responses to "Sätt gränser för vem som kan se dina bilder på Facebook"

Leave a Comment